Актуалните цени по бензиностанциите могат да предизвикат сълзи в очите на шофьора. Не можем да направим нищо, за да променим цените, но има редица прости начини за намаляване на експлоатационните разходи на автомобила. „Не е само разходът на гориво – има и скрити разходи“, обяснява Дейвид Кайзер, ръководител на отдел „Изследвания и разработки“ със насоченост към масла и добавки LIQUI MOLY.

Всеки път, когато двигателят работи, вътре в него се образуват остатъци от горенето, които също се придържат към инжекторите. Това означава, че бензинът вече не се разпръсква толкова фино при фините инжекционни дюзи. В резултат на това горенето вече не е толкова ефективно: по-ниска мощност на двигателя и по-висок разход на гориво. „Освен това се образуват все повече и повече остатъци от горенето, като по този начин се изостря проблемът“, казва Дейвид Кайзер. „Това е бавен и многостепенен процес, така че водачът обикновено не забелязва, че разходът на гориво се увеличава. Колкото по-стара е колата, толкова по-голям е пробегът и по-лошо качество на бензина, толкова по-голям е проблемът.

Добавката за почистване на инжекцион на LIQUI MOLY се справя с този проблем. Това е добавка за гориво, която се излива в резервоара за бензин. Когато двигателят работи, неговите почистващи препарати достигат до инжекторите с бензина, като постепенно отстраняват вредните наслагвания. „Двигателят възвръща първоначалните си нива на консумация и мощност“, казва Дейвид Кайзер. „Нещо повече, рискът от технически повреди при чистите инжектори е по-малък. Това е от значителна полза при разходите, тъй като инжекторите са скъпи." Добавка за дизелово гориво Super Diesel на LIQUI MOLY е подобна добавка за дизелови двигатели.

Ако скоро предстои смяна на маслото, експлоатационните разходи могат да бъдат намалени още повече. Добавка промиване двигател Engine Flush на LIQUI MOLY се добавя към старото масло непосредствено преди новото. Неговите почистващи препарати разтварят отлаганията и мръсотията в маслената верига, които след това се източват заедно със старото масло. Новото пък влиза в чист двигател и след това може да постигне максимална производителност. „Отлаганията в маслената верига пречат на правилното уплътняване на двигателя, допринасяйки за по-висок разход на гориво“, казва Дейвид Кайзер. „Те също така увеличават риска от технически повреди, водещи до ремонти, които биха могли да бъдат избегнати.“

Фалшивите икономии могат да бъдат много скъпи, когато става въпрос за избор на правилно моторно масло. Дейвид Кайзер: „В днешно време то е като течен компонент, който трябва да бъде прецизно съчетан с двигателя. Поставянето на грешно масло е като монтирането на грешна резервна част. Последиците варират от повишено износване и отлагания в маслената верига до проблеми със системите за последваща обработка на отработените газове и дори големи повреди на двигателя.” Ето защо харченето на още пари за правилното висококачествено моторно масло е добра инвестиция. Ръководството за масла на www.liqui-moly.com ви казва точно кои масла са подходящи за вашия автомобил.

След смяната на маслото може да се добави LIQUI MOLY Cera Tec към новото масло. Това е добавка за защита от износване, която предпазва двигателя както химически, така и физически. Cera Tec постига това чрез намаляване на триенето. По-малкото триене означава и намален разход на гориво. „Но това, което е по-важно е, че по-малкото износване означава, че се избягват ремонтите и двигателят издържа по-дълго“, казва Дейвид Кайзер.

Тези прости трикове позволяват да се намалят разходите за гориво – поне малко. Но много по-големият спестяващ ефект се крие другаде, казва Дейвид Кайзер от LIQUI MOLY: „Никъде не можете да спестите толкова пари, както при  избягването на разходите за ремонт, с което удължавате живота на автомобила.“