Дълготрайно решение за блясък и защита

Съществува продукт, който може не само да ти спести честите посещения в автомивка и нервите с малките драскотини и замърсявания от околната среда, но и да възвърне блясъка на автомобила от деня му на закупуване. Това е така нареченото керамично покритие.

Каква е функцията на керамичното покритие

На микроскопично ниво, по повърхността на лака има множество отворени пори, които са изпълнени с вода и песъчинки. Замърсената околна среда нанася щети върху лаковото покритие и ако не се почистят веднага, с времето проникват под повърхността, което отнема от блясъка на колата – поради негладката повърхност, няма възможност за отражение на светлината. При опит за почистване без допълнителна защита, ефектът може да бъде точно обратният – абразивните частици по гъбата или кърпата, която използвате, ще оставят кръгови драскотини.

Функцията на керамичното покритие е да запълни гореспоменатите пори и да образува защитен слой между фабричния лак на автомобила и външната среда, на която е изложен.

Как работи керамичното покритие

В основата на състава си, керамиката представлява витрифициран кварц.  Твърдостта на този минерал е 3 степени под тази на диаманта по скалата на Мос. Това е причината да е досатъчен един слой срещу защита от малки надрасквания. Принципът, на който се изпълнява защитата е молекулярна ковалентна връзка – най-устойчивата в естествения свят. Молекулите в състава си разменят електрони, свързват се помежду си, а след това и с фабричния лак на автомобила. Това прави керамичното покритие устойчиво на надраскване и лесно за измиване.

Защо керамичното покритие е по-добрият избор

Освен защита от надрасквания, керамичното покритие спомага за чистотата и с хидрофобното си свойство, чрез което заъмрсяванията не се задържат и се почистват много по-лесно. Това се дължи на изградените наномодели, които увеличават ъгъла на контакт с вода, с което се ограничава движението й по повърхността.

Обикновено мръсотията, която попада по автомобила предпочита да се закачи за капките вода, вместо за боята, което прави чистенето по-лесно или дори самоизпълнимо, за случаите, в които водата напуска атомобила в движение. Друг плюс е защитата от ултравиолетови лъчи, което не само пести от живота на фабричния лак, но и поддържа адекватна температура в автомобила.

Често използван метод за възстанояване на живота на автомобила е восъчното покритие. То също работи на принципа на запълване на „порите“ на боята, защитавайки я от външни влияния. Висок е потенциала от увреждания при неговото нанасяне обаче, тъй като винаги има вероятност да има замърсвявания по апликатора, както и риск от неравномерно нанасяне, което води до повече триене и следователно – допълнителни кръгови драскотини. Освен това, восъкът е изключително податлив на надраскване.
Пример за лесно възстановяване на боята е праховото боядисване – чрез нанасяне и „изпичане“. То може и да достигне естетическия вид, към който се стремиш, но няма никаква защитна функция.
Керамичното покритие предоставя и устойчивост на надрасквания и замърсявания, и дълготраен ефект върху външния вид на колата.

Основни качества на керамичното покритие:

  • предпазва от химически петна, възникнали от киселинни замърсители във въздуха;
  • предпазва от UV лъчи;
  • хидрофобен ефект;
  • огледален блясък;
  • придава наситеност на цвета на автомобила;
  • не се изисква честа поддръжка;
  • издържа на висока температура.

Как се нанася керамично покритие

Поставянето на керамичното покритие Sonax Xtreme изисква допълнителна подготовка. Старателно почисти автомобила с вода и шампоан, отстрани замърсявания от насекоми, дървесни смоли и петна от асфалт. По възможност полирай повърхностите до блясък.

Комплектът съдържа три компонента. Първата част от процеса е нанасянето на обезмаслител за лак. След забърсването му с микрофибърна кърпа, нанесете керамичното покритие с втория флакон. В опаковката е вграден апликатор за равномерно, ръчно нанасяне. Отнема около 1-2 секунди за да се напои оптимално с препарат. След 15-30 секунди се забърсва и следва прилагането на последния компонент – запечатващият спрей за блясък. За него може да използвате жълтата страна на гъбата в опаковката. Оставете го да действа за минута-две, след което полирайте с нова, чиста микрофибърна кърпа.

Финални думи

Продуктът позволява на шофьора да се наслади максимално на качествата на автомобила без да се тревожи за неговата поддръжка. С този продукт защитата на лака от UV лъчи, мръсен въздух, луга и скромните подаръци от птиците не са предизвикателство. Устойчивостта на продукта срещу замърсявания, малки надрасквания и износване на лака, ще спести време и пари. Освен трайност на фабричния лак и боя, керамичното покритие осигурява и изключителен блясък за максимално добро представяне.