Зимният сезон е сериозно предизвикателство не само за външния вид, но и за функционалността на автомобила. Вредите от продължителното замърсяване и непрекъснатото влияние на неблагоприятна външна среда изискват повече внимание и грижа преди употреба през пролетта.

 

Откъде да започнем

Сред основните вредители на автомобила са солите, които са в основата на смесите против заледяване по пътя. Наситеното съдържание на содиум е вредно най-вече за боята, уплътненията, джантите и шасито на колата. Лугата засяга пряко каросерията и я прави уязвима към корозия. За да се предпазите от наслоявания и по-нататъшни усложнения, които костват скъпи поддръжки, е необходимо автомобила да се измива редовно.

Не е препоръчително да миете колата си в средата на деня, когато слънцето грее директно. Особено за по-тъмен цвят автомобили, тъй като се нагряват по-лесно. Това не само може да ви причини дискомфорт, но и прави боята уязвима към надрасквания и увреждания в процеса на миене.

Проверете каква е прогнозата за метеорологичните условия, при преобладаващо облачно време или пък през късния следобед би било най-удачно да се заемете с измиването на автомобила.

За външното измиване е най-добре да започнете с вода, за да се махне най-грубото замърсяване, което може да  увреди  боята по-късно. Използвайте вода с високо налягане (например в автомивка на самообслужване). След премахването на повърхностните замърсявания, може да изпозлвате клей за кола, за да отстрантие по-упоритите замърсявания от остатъци от насекоми и асфалт по лака и стъклото. Силиконовото перо ще помогне за бързото и обширно изсъхване – важно е да се придържате към контурите на автомобила.

Често се пропускат силиконовите прагове по вратите, което прави силно впечатление особено след цялостно почистване. За тях може да използвате мокър фибър или гъба, а за по-трудно достижимите, тесни детайли – мека четка, например.

 

Нещата не приключват с външния вид

Необходимо е системно да проверявате и налягането на гумите. Поддържането на доброто им състояние може да ви спести време от износване, да осигури улеснено управление, както и пестене на гориво. Погрижете се и за джантите, като ги измиете с четка и препарат за премахване на феродо, а не просто с вода. По тях се натрупват най-грубите и упорити замърсявания, които могат да доведат до повреда на накладките. Друг продукт, който може да използвате за допълнителна защита е така наречената паста за почистване на хром и алуминий. С нея може да премахнете ръждата и да се предпазите от корозия.

В райони на обилен снеговалеж и заледявания, автомобилите са изложени на висок риск от надрасквания по стъклата и фабричния лак.

Най-сигурното, дългосрочно решение против надрасквания е керамичното покритие. Добра алтернатива е и восъкът. И двете „запушват“ порите по повърхността на боята на колата и я предпазват от по-нататъчни наранявания. Допълнително, създават и изключителен блясък, тъй като светлината се отблъсква по-обширно при равна повърхност.

Ако не искате или нямате възможност да инвестирате в керамично/восъчно покритие, може да използвате шампоан с вакса. Това е продуктът, който осигурява най-бързия начин за измиване и защита на автомобила. Концетратът се разрежда с вода, в отношение в зависимост от прозиводителя, след това се нанася с гъба, от горната част на автомобила нататък.

 

Колата ви е Давид, а UV лъчите – Голиат

С пристигането на пролетта се увеличава и въздействието на ултравиолетовите лъчи върху нас и върху автомобила. Те водят до окисляване на боята, което в последствие причинява нейното избелване и лющене. Ако това се случва с колата ви, помислете само какво се случва с кожата ви.

Гореспоменатите восъчни и керамични покрития предпазват от UV лъчите, като ограничават проникването им до степен, която е опасна.

Други варианти за избягване на UV ефекта са използването на гараж, сенник или покривало, но това е приложимо само, когато автомобилът не е в движение.

 

Нужно е постоянство

В лицето на пролетта идва новия живот и за автомобила. С първите по-топли дни е добре да се огледа цялостното му състояние и да се започне работа – било то ремонт или само почистване. Пестенето на пари от чистене и дребни ремонти може да ви коства много повече пари по-късно поради усложнения, и респективно – неизправност.